A tenyésztett gyöngyökről...

A gyöngyök keletkezéséről feltétlen tudnunk kell, hogy a természetes és a tenyésztett gyöngyök közt az a különbség, hogy a természetes, vagy igaz gyöngy esetében véletlen folytán kerül idegen test a kagylóba, míg a tenyészett gyöngyök esetében ezt, mesterségesen ültetik bele. A kagyló az idegen testet igyekszik izolálni és gyöngyházba ágyazza azt.

Minden egyes gyöngyszem különleges és egyedi, mindegyik másképpen ragyog a titokzatos gyöngyház fénynek köszönhetően. Aranyba ágyazva, vagy finom selyemzsinórra fűzve hízelegve veszi körül az arcot és a nyakat, elbűvölő, varázslatos formában.

A gyöngyfajták

Sós vízi tenyésztett klasszikus gyöngy: a japán Akoya, amelyek magas fénnyel rendelkező, fehér, 3-10 mm nagyságú gömbölyű, maggal tenyészett gyöngyök. Ritkaság a 9mm fölötti méret. Fantasztikus fénnyel és csillogással rendelkezik. A gyöngytenyésztés ezzel a fajtával kezdődött 1905- ben. A Schoeffel Háznál kimagasló figyelmet szentelnek ennek a családnak.

Az értékranglista alsó fokán az Édesvízi gyöngyök állnak. A leggazdagabb színei és formavilága páratlan. Kínában a Jangce folyó mellékvizeiben tenyésztik mag nélkül, de maggal is. Ritkaság a nagy méret, gömbölyű forma – mivel mag nélküliek. Az édesvízi gyöngyök kagyló fajtájára (Hyriopsis Cumingit) jellemző, hogy nem csak egy hanem több gyöngyszemet tud a világra hozni. Nagyobb mennyiségből adódóan nagyon sokféle hosszúságot lehetett előállítani, mert a mennyiséggel arányosan az ár a legkedvezőbb.
2017-ben az Ékszer-Világkiállításon hatalmas szenzáció övezte az édesvízi tenyésztésű Scarlet gyöngyöket. Amiben különleges az a színek spektruma: a fémesen csillogó rózsaszíntől a nagyon mély és sötét violetten keresztül ragyogó bíborárnyalatokig tart. Társul hozzá még a rosé és a lazacárnyalatok, amely a bronzárnyalatokkal válik teljessé.

Az értékesebb gyöngyfajtákat a mélytengeri gyöngyök képviselik, a Francia- Polinézia varázslatos Tahiti szigetéről származó „fekete” gyöngyök, melyek mérete 9-10 mm- nél kezdődnek a zöld minden árnyalatában, a pávatoll színvilág. Azon kívül szürke, barnás, de nem ritkán padlizsán lilás árnyalatokban pompázik.

„A Tahiti sziget, mely a Földi Paradicsom jelképe,
a sziget, mely páratlan kincset hordoz, a legendás Fekete gyöngyöt.”

A sort a gyöngyök királynőinek számító Dél -tengeri gyöngyök zárják, melyek Ausztrália északi partvidékéről és az Indonéz szigetvilágról származnak. Színük arany illetve champagne – krémszínű -, vagy ezüstös fehér lehet, nagysága elérheti a 20 mm-t is. E gyöngyfajta a legértékesebb, s az ebből készült gyöngysornak már befektetési értéke is lehet.

A gyöngyök minősége és értéke

A gyöngyök minőségét, így tehát értékét is, 6 fontos kritérium határozza meg:

1. Lüszter (fény): a legfontosabb kritérium.
2. Nagyság,méret: minél nagyobb
3. Forma: A gömbölyű és a csepp alakú gyöngyök a legértékesebbek.
4. Felület: sima, piké nélküli felület az ideális, amely természetesen nagyon ritka. Soha nem mondjuk egy gyöngy felületére, hogy hibás, hiszen a kis pikéket is a természet alkotta, és ezek megerősítik a gyöngy valódiságát.
5. Szín: Szerepe az egyéni ízlésnél dominál. A Csendes-óceáni gyöngyöknél az aranyszínű értékesebb, mert ritkább, mint a fehér.
6. Válogatás: csak a Schoeffel Háznál(!) minőségi kritériumnak számít. A Schoeffel Collier -ban minden gyöngynek harmonizálni kell a fény, forma, felület, nagyság, szín és harmónia vonatkozásában, csak így képes a márka által kívánt hatást elérni, épp ezért termékeiket egy 18 karátos arany védjeggyel jelöli meg, mellyel garantálja a minőséget és a megbízhatóságot.

A felület a fény és a gyöngyházréteg vastagsága az alapja az osztályba sorolásnak. AAA, AA, A legjobb minőséget képviselik. Létezik még B, C, D osztályzat is, de ez utóbbiak főleg a kisebb árfekvésű ékszerüzletekben találhatóak illetve a turisták részére is ezt a minőséget kínálják a tengerpartokon.

A gyöngyök kezelése, ápolása

Egy Schoeffel gyöngysor, vagy egy Schoeffel ékszer hosszú-hosszú évekig ugyanolyan marad, mint újkorában, akár több generáció hölgyeit is díszítheti a családban. Azonban csak akkor, ha a viselője kellő gondoskodással bánik vele. A gyöngyszem elveszti fényét, megcsúnyulhat, ha nem vigyáznak rá.
Az ékszer mindig rendszeres ápolást igényel! A gyöngysorokat évente egyszer, szakemberrel át kell fűzetni, és szakemberek által használt tisztítófürdőbe kell tisztítani. A gyöngyszem fényének elvesztése a helytelen használat mellett a viselőjének bőrével függ össze, amely olyan anyagokat választ ki, amelyek a gyöngyre agresszívan hatnak. Ezért a gyöngysort, vagy ékszert minden viselés után egy puha, tiszta ronggyal át kell finoman törölni.
A gyöngyöt viselni kell, mert feltétlen szüksége van a levegővel való érintkezésre.

Veszélyforrások:

– a savakkal nagyon elővigyázatosnak kell lenni
– a gyöngyöt védeni kell a kozmetikumoktól. Krém, hajlakk, hajápolószerek, parfüm egyáltalán ne érje!
– A gyöngyöt napozásnak, hosszú fürdőzésnek kitenni nem jó. A sós víz különösen árt a gyöngynek.
– Kerülni kell az erős tisztítószereket.
– Más ékszerrel együtt tárolni és viselni nem szabad, mert a kemény ékszerek megkarcolhatják.
– Tanácsos a gyöngyöket külön, kis puha tasakban tárolni.
– A nagyon intenzív kirakati fény is árt a gyöngyöknek

Divat hírek a gyöngyökről

A Schoeffel ékszerek mindig tökéletesen illeszkednek a legújabb divathoz. Nagyon fontos, hogy ruháinkhoz mindig megfelelő kiegészítőket viseljünk, amely stílusban, színben, és harmóniában illenek egymáshoz.
A gyöngyök közt mindig találunk olyat, ami tökéletesen kiemeli előnyös tulajdonságainkat. Egy gyöngysor mindig eléri, hogy ne maradjon szem, amely ne venné észre nőies, divatos és határozott fellépésünket.

Az előttünk álló tavasz divatos színei lágyabbak és megnyugtatóbbak lesznek, mint a tavalyi vad neon narancs, vagy a forró rózsaszín.
Színei a vízből (kék, kékes-zöld és páva kék) és a természetből (bézs, sárgászöld és krémszín) táplálkoznak, ezen kívül a primer színek finomabb változataival találkozhatunk majd, mint a korall, az orgona vagy az őszibarack.

A gyöngyök területén a szürke, fehér, rózsaszín és krémszínű lesz a legkedveltebb a gyöngykedvelők körében. Joggal mondhatjuk, hogy az összes gyöngyfajta virágkorát éli, hiszen a legdivatosabb ékszereknek számítanak a gyöngyök. Bármelyik magazint fellapozva láthatjuk például, hogy a hosszú gyöngysorok elmaradhatatlan kelléke a divatnak. Akár egysoros, akár többsoros változat, bármihez, bármikor feldobja ruhánkat, megjelenésünket.